Ruim een jaar beursgenoteerd hield B&S Group deze week zijn eerste ‘investor day’. De groeiambities zijn nog steeds groot en B&S stelt dat het inspeelt op enkele grote trends. Opvallend was de bijzondere aandacht voor de financieringsstructuur van de onderneming.
B&S Group heeft een breed pallet aan activiteiten. Het handelt in restpartijen consumentengoederen, is een toeleverancier voor winkels op relatief complexe locaties zoals op militaire bases en is uitbater van winkels op vliegvelden.
Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat B&S een handelsonderneming is. Dit heeft navenante gevolgen voor het werkkapitaal en de netto schuldpositie. Deze zijn beiden relatief groot. Hoewel dit bij de beursgang al duidelijk was nam B&S tijdens de investeerdersdag nog eens uitgebreid de tijd om uit te leggen hoe dit zit.
B&S had eind vorig jaar bijna een half miljard euro aan werkkapitaal. Daarnaast had het op dat moment een nettoschuld van 312 miljoen euro en een leverageratio (nettoschuld/ebitda) van 2,7.
Dit is vooral het gevolg van het feit dat B&S zijn leveranciers vooruitbetaalt. Om dit duidelijk te maken werd investeerders voorgerekend hoe de financiële positie eruit zou zien als leveranciers pas na zestig dagen betaald zouden worden.
In dat geval zou de post crediteuren 157 miljoen euro groter en de nettoschuld navenant kleiner zijn. De leverageratio zou dan slechts 1,4 bedragen. De leverageratio ligt nu met 2,7 halverwege de eigen doelstelling van maximaal 2 en de grens van 3,5 die met de kredietverstrekkers is afgesproken.
Het punt is echter dat de eigen gunstige inkoopvoorwaarden een belangrijke pijler onder het verdienmodel zijn. Hierdoor kan B&S namelijk tegen lage prijzen inkopen. Voor zover investeerders dus twijfels zouden hebben over de grote schuldpositie, wil het bedrijf die dus wegnemen door duidelijk te maken dat deze een gevolg is van een competitief voordeel dat B&S heeft.
Dat het bedrijf het nodig vond dit uit te leggen, had wellicht te maken met de toch wel scherp opgelopen nettoschuld. Naast de ‘gewone’ werkkapitaalexpansie door omzetgroei, is dit ook een gevolg van de recente grote overname van Fragrancenet.com. Dit is een Amerikaanse online aanbieder van parfums die al in de eerste internetgolf eind jaren negentig is opgericht.
Vorig jaar had het bedrijf 216 miljoen dollar omzet. B&S maakte duidelijk dat het grote plannen heeft met deze nieuwe dochter. Zo komt er een Europabrede uitrol van de webwinkel.
Hiermee voegt B&S nog weer een loot toe aan de stam van handelsactiviteiten. De brede portfolio van activiteiten zorgt voor risicospreiding, stelt B&S. Voor investeerders die nerveus worden van de financieringsstructuur is dat wellicht een rustgevende gedachte.